American History X

2 Kasım 2009 Pazartesi | |



Künye

Tür: Suç, Dram
Yapım: ABD 1998
Yönetmen: Tony Kaye
Senaryo: David Mckenna
Oyuncular: Edward Norton, Edward Furlong, Avery Brooks

İnceleme

Danny, tarih dersine ödev olarak Hitler'in Kavgam'ından birşeyler karalayıp gidince tarihçinin fazlasıyla dikkatini çekiyor. Müdürün odasına çağrılan Danny, bundan sonra farklı bir Amerikan Tarihi dersi işleyeceğini öğreniyor, adı da American History X. Film adını buradan alıyor işte.

Sonrasında bir sürü flashback ile karşılaşıyoruz. Abisi Derek'i görüyoruz, zencinin birini katlederken. Sonrasında hapise giriyor malum. Sonra tekrar günümüze dönüyoruz; Danny abisinin izinden gitmiş, bölgenin en güçlü neonazi örgütüne katılmış, örgüte ait bir dövme yaptırmış falan. Derek'e bakıyoruz; saçları uzamış, olgunlaşmış, aile babası olacak kıvama gelmiş. Yer yer kardeşini şaka yollu uyarıyor "ne işin var bunlarla" gibisinden. Danny pek umursamıyor tabi.

Filmin büyük bölümü beyaz olmayan ırka karşı öfke ve nefretin işlendiği sahnelerden oluşuyor. Derek'in aşırı sert tutumu falan. Sonrasında bu problemin köküne iniyorlar, aile. Yıllar önce, bir kahvaltı sırasında babası tarafından sarfedilmiş sözlerin Derek'i ne kadar etkilediğini görüyoruz. Aferin diyoruz babasına, iyi halt ettin! Ebeveynlerin çocuklar üzerindeki etkisini gözler önüne sermişler tekrar.

Sonrasında Derek'in ailesini koruma çabaları, daha doğrusu Danny'yi o düşünceden, o ortamdan koparma çabaları geliyor. Derek, hapishanede öyle şeyler yaşamış ki, insanın etkilenmemesi imkansız.

Fragman



Diğer

American.History.X.1998.DVDRip.DivX.AC3-TNS releaseini izledim.
-- spoiler --
Zenci elemanın hapishanede çarşaf katlarken Derek'e anlattıkları herşeyi açıklıyor; "Tamam çocuklar şimdi dinleyin. Zencilerden nefret edeceğiz bugün. Yapacağımız sadece bu. Zencilerden nefret edeceğiz. Oturup bütün gün zencilerden nefret edeceğiz. Zenci nedir bilmem ama ben yine de nefret edeceğim"
-- spoiler --
American History X, ırkçılık üzerine izlediğim en muhteşem filmdir. Kesinlikle izlenmesi gerektiğini düşünüyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder