Rip Türleri: TS, TC, CAM, SCR gibi kısaltmalar

26 Ekim 2009 Pazartesi | |


İnternette arayarak detaylı teknik bilgiye ulaşabilirsiniz. Ben, sadece rip türlerine kısaca değinerek, kalitelerinden bahsedeceğim.

Camera (CAM)
Sinema çekimleridir. Kameranın pozisyonuna göre, perde ortalanabilir veya yandan/yukardan görüntü alınabilir. Görüntü kalitesi çoğu zaman tatmin edici değildir. Ses kaydı ise kameraya bütünleşik mikrofonla yapıldığı için, salondaki seyircilerin seslerini de kaydeder; kahkahalar, çığlıklar vs.

Telesync (TS)
Görüntü, CAM ile aynıdır. Ses kaydı, başka bir cihaz ile seyirciden uzak bir köşeden yapılır. Dolayısıyla seyirci tepkilerinin kayda yansıması büyük ölçüde engellenir.

Telecine (TC)
Filmin, makaradan direk olarak dijital ortama kopyalandığı rip türüdür. Ses ve görüntü kalitesi çok iyidir.

Screener (Scr)
Çeşitli kişilere, promosyon amaçlı dağıtılan kasetlerden yapılan riplerdir. Görüntü ve ses kalitesi çok iyidir fakat; ekranın altında veya üstünde belli periyotlarla beliren telif hakkı ve korsan kullanım ihbar numarası sinir bozucudur. Kalitesi; ripleyenin ustalığına ve kullandığı malzemelerin kalitesine göre değişir.

DVD Screener (DVDscr)
Scr'nin DVD'den kopyalanmış halidir.

DVDRip
Yapımcının, piyasaya sürdüğü DVD'lerden kopyalanır. En kaliteli rip türüdür.

TVRip
Televizyondan yapılan kayıttır. Online dizi izleme indirme sitelerindeki diziler bu şekilde kopyalanır.

WorkPrint
Bitmemiş bir filmin kopyasıdır. Uçma sahnelerinde ipler, yaratıkların olması gereken yerlerde yeşil perdeler görülebilir. Sinir bozucudur, en ciddi aksiyon filmlerinde bile gülme garantisi verir (Kara Murat filmlerinde arkaplandan geçen uçaklar gibi bir tat bırakır damaklarda.).

R5 Line
Rusya ve çevresi için üretilmiş genellikle düşük kaliteli, Rusça dublajlı DVD'lere, İngilizce sinemalardaki sesin eklendiği versiyondur. DVDRip'ten önce çıkması ve Scr'de olduğu gibi telif hakkı yazılarının bulunmaması gibi sebeplerden ötürü tercih sebebidir.

0 yorum:

Yorum Gönder